
 

PURSUANT TO M.G.L. C. 151B, § 4(11A) AND C. 149, § 105D EVERY EMPLOYEE AND 
DOMESTIC WORKER IS ENTITLED AS A MATTER OF LAW TO AT LEAST EIGHT 
WEEKS PARENTAL LEAVE FOR THE PURPOSE OF GIVING BIRTH OR ADOPTION OF 
A CHILD.   
 
EMPLOYEES ARE ELIGIBLE IF THEY COMPLY WITH THE FOLLOWING CONDITIONS: 
 
1. THE EMPLOYEE IS EMPLOYED ON A FULL–TIME BASIS; 
2. THE EMPLOYEE HAS COMPLETED AN INITIAL PROBATIONARY PERIOD SET BY 

THE EMPLOYER WHICH DOES NOT EXCEED THREE MONTHS OR, IN THE EVENT 
THE EMPLOYER DOES NOT UTILIZE A PROBATIONARY PERIOD FOR THE 
POSITION IN QUESTION, HAS BEEN EMPLOYED FULL TIME FOR AT LEAST 
THREE CONSECUTIVE MONTHS; AND, 

3. GIVES TWO WEEKS’ NOTICE OF THE ANTICIPATED DEPARTURE DATE AND 
NOTICE THAT THEY INTEND TO RETURN TO THE JOB, OR PROVIDE NOTICE AS 
SOON AS IS PRACTICABLE IF THE DELAY IS FOR REASONS BEYOND THE 
INDIVIDUAL’S CONTROL.  

 
DOMESTIC WORKERS MUST PROVIDE TWO WEEKS’ NOTICE BUT ARE NOT 
REQUIRED TO BE FULL TIME OR COMPLETE AN INITIAL PROBATIONARY PERIOD.   
 
BOTH EMPLOYEES AND DOMESTIC WORKERS ARE ENTITLED TO RETURN TO THE 
SAME OR A SIMILAR POSITION WITHOUT LOSS OF EMPLOYMENT BENEFITS FOR 
WHICH THEY WERE ELIGIBLE ON THE DATE THE LEAVE COMMENCED, IF THEY 
TERMINATE PARENTAL LEAVE WITHIN EIGHT WEEKS.  THE GUARANTEE OF A 
SAME OR SIMILAR POSITION IS SUBJECT TO CERTAIN EXCEPTIONS SPECIFIED IN 
M.G.L. C. 149, § 105D.  
 
ACCRUED SICK LEAVE BENEFITS SHALL BE PROVIDED FOR PARENTAL LEAVE 
PURPOSES UNDER THE SAME TERMS AND CONDITIONS WHICH APPLY TO OTHER 
TEMPORARY MEDICAL DISABILITIES.  ANY EMPLOYER POLICY OR COLLECTIVE 
BARGAINING AGREEMENT WHICH PROVIDES FOR GREATER OR ADDITIONAL 
BENEFITS THAN THOSE OUTLINED IN THIS NOTICE SHALL CONTINUE TO APPLY.  
 
IF THE EMPLOYER PROVIDES PARENTAL LEAVE FOR LONGER THAN EIGHT WEEKS, 
THE EMPLOYER SHALL NOT DENY THE EMPLOYEE OR DOMESTIC WORKER THE 
RIGHT TO RETURN TO WORK UNLESS THE EMPLOYER CLEARLY INFORMS THE 
EMPLOYEE OR DOMESTIC WORKER, IN WRITING, PRIOR TO THE COMMENCEMENT 
OF LEAVE AND PRIOR TO ANY SUBSEQUENT EXTENSION OF LEAVE THAT TAKING 
LONGER THAN EIGHT WEEKS OF LEAVE SHALL RESULT IN THE DENIAL OF 
REINSTATEMENT OR THE LOSS OF OTHER RIGHTS AND BENEFITS. 
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